Kom en neem je subgroep mee!

A trip down memory lane!

#Gilwell23

Tijdens dit fantastische reünieweekend van 100 jaar Gilwell in Nederland kun je je weer helemaal onderdompelen in die echte Gilwellsfeer. Hoe voelde Gilwell ook alweer? Wat heeft Gilwell jou gebracht? Wat verbindt ons Gilwellians met elkaar?

Gilwell Café

Pak een bak koffie of thee, en ontmoet de leden van je subgroep, of misschien wel andere Gilwellians in ons café. Er is altijd ruimte voor een mooi gesprek of flauwe grappen.

Gilwell museum

Er komt een heus Gilwell museum waar je kan rondneuzen in de diverse en lange geschiedenis die Gilwell in Nederland heeft.

Workshops

Tijdens het weekend zijn er verschillende workshops van huidige en oud trainers van Team Gilwell. Ook zullen er subgroep-challenges zijn en do-it-yourself workshops.

De inschrijving voor dit onvergetelijke evenement opent snel!

Laat je e-mailadres achter en jij bent de eerste die het weet!

  Blijf op de hoogte:

  Programma

  Ontbijt

   

  60min

  n.t.b.

  Intermediate

  Gilwell opening

   

  60min

  n.t.b.

  Workshops

   

  120min

  Lunch

   

  14:00

  Gezamenlijke opening

   

  60min

  Workshops

   

  120min

  Barbecue

   

  120min

  n.t.b.

  Gezamelijk kampvuur

   

  120min

  Kampvuurkuil

  Bouw mee aan de nieuwe Gilwellpoort op Ada's hoeve!

  Als Gilwellian weet jij als heen ander wat er gebeurt als je de Gilwell poort binnen stapt. Draag bij aan de Gilwell ervaring van de aankomende generatie en doneer!

  Zijn jullie bekend met de geschiedenis en ontwikkeling van Gilwell in Nederland?

  Scouting in Nederland groeide vanaf het begin in 1910 explosief, en net als in Engeland realiseerde men zich ook hier dat goede leiderstraining essentieel was voor het succes van de beweging.

  In Engeland vond de eerste leiderstraining plaats in 1919, op het speciaal daarvoor aangekochte landgoed Gilwell Park in de buurt van Londen. Ter afsluiting kregen de deelnemers de woodbadge (‘Gilwellkralen’) uitgereikt.

  Drie jaar later nam dr. Thorwald Egidius, hoofdbestuurslid van de Nederlandse Padvinders (NPV), aan deze Engelse training deel, en werd daarmee de eerste Nederlandse Gilwellian.

  Ook haalde Egidius de cursus naar Nederland: hij kreeg een volmacht als Deputy Camp Chief (DCC), met het recht om op eigen gezag (buiten Engeland) woodbadge-cursussen te organiseren.

  Egidius zocht contact met Jan Schaap, een fanatieke hopman die bij Ommen een centrum voor ‘buitenleven’ had ingericht: de perfecte figuur om de Nederlandse Gilwelltraining te leiden.

  Op de dag van de opening van het nieuwe trainingscentrum in Ommen, Gilwell Ada’s Hoeve (9 juli 1923) ging ook de eerste Nederlandse leiderstraining van start, met Jan Schaap (ook DCC geworden) en Thorwald Egidius als cursusleiders. Deze cursus richtte zich op het leiden van Verkennerstroepen – een jaar later volgde de eerste Welpencursus.

  Zo werd Gilwell Ada’s Hoeve de eerste buitenlandse ‘vestiging’ van Gilwell-leiderstraining, en uiteraard werden dezelfde Gilwelltekens uitgereikt als in Engeland: de woodbadge, de Gilwelldas en -dasring, en een certificaat.

  De verzuiling

  In Nederland leidde de verzuiling tot het ontstaan van twee aparte verenigingen voor katholieke jongens en meisjes, naast de beide verenigingen die er al waren. Voor de leiderstraining betekende deze situatie dat er vanaf 1933 aparte cursussen werden georganiseerd voor katholieke leiders – eerst nog op Gilwell Ada’s Hoeve, maar vanaf 1950 op Gilwell St. Walrick bij Overasselt. Overigens waren woodbadge-

  cursussen een fenomeen van de jongens-verenigingen: bij de trainingen van de meisjesverenigingen werden nooit woodbadges uitgereikt.

  Ook al hadden de verenigingen hun eigen cursussen en locaties, inhoudelijk waren de verschillen niet groot: er was een goede onderlinge coördinatie en het Britse systeem diende als gezamenlijk voorbeeld. Zo werden de functienamen en aantallen kralen voor de trainers rechtstreeks overgenomen: Deputy Camp Chief (DCC) en Akela Leader (AKL), herkenbaar aan vier kralen, en na de Tweede Wereldoorlog ook hun assistenten, ADCC en AAKL (drie kralen).

  Scouting Nederland

  In 1973 fuseerden de vier verenigingen tot Scouting Nederland. Voor de leiderstraining werd gekozen voor de woodbadge-cursus, die in 1976

  voor het eerst als gemengde training gegeven werd.

  Het systeem van deskundigheidsbevordering werd herzien: er kwam een Erkenning, later Verklaring van Bevoegdheid, maar de training voor die certificaten werd op regionaal niveau gegeven. De Gilwelltraining werd een ‘vervolgtraining’, en doel en inhoud ervan schoven op naar het vlak van de persoonlijke ontwikkeling van de cursist.

  Vanaf 1986 werden de Gilwelltrainingen thematisch ingericht (zoals ‘Leidinggeven’, ‘Buitensport’, en ‘Begeleiden’), en navolging van het Britse voorbeeld werd op bepaalde punten losgelaten: er kwamen Nederlandse functienamen (teambegeleider, subgroepbegeleider) en iedere Nederlandse Gilwellian, dus óók een trainer, droeg twee kralen.

  In de periode 1976-1992 heeft Gilwell St. Walrick gefunctioneerd als de basislocatie van Gilwell, waarna er werd verhuisd naar Buitenzorg in Baarn.

  Scouting Academy

  In 2010 werd het systeem van deskundigheidsbevordering opnieuw herzien: dit werd Scouting Academy, waarin de ontwikkeling van basis-leidersvaardigheden vooral op groepsniveau plaatsvindt.

  Ook de Gilwelltraining werd bij Scouting Academy ondergebracht, maar zonder wezenlijke verandering: nog steeds markeert de woodbadge in Nederland een belangrijke stap op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

  Wél werd de invoering van Scouting Academy aangegrepen om het dragen van drie en vier kralen te herintroduceren in het Nederlandse Gilwell: ze markeren de stappen die de trainers hebben gezet in hún eigen ontwikkeling als trainer.

  Nog steeds wordt de Gilwellcursus in een aantal varianten georganiseerd, zowel in Nederland zelf als op buitenlandse locaties.

  Belangrijke informatie

  • Je samen met je subgroepgenoten vanaf vrijdag 22 september 17:00 terecht op Gilwell Ada’s Hoeve. Echter is er dan nog geen ontvangst of programma.
  • Aanmelden kan op Gilwell Ada’s Hoeve vanaf zaterdag 23 september vanaf 08:00 tot en met 10:00.
  • Op zaterdag 23 september is vanaf 09:00 de officiële opening van de reünie.
  • Het officiële programma duurt op zaterdag tot 22:00.
  • Daarnaast is het nog mogelijk om op eigen gelegenheid ook nog tot zondag te overnachten.

  Jubileum
  Trainingen

  Bijzondere trainingen in een bijzonder jaar. Ook voor Gilwellians! Zorg dat je er bij bent en blok 15 tot en met 22 juli in je agenda!

  De inschrijving voor dit onvergetelijke evenement opent snel!

  Laat je e-mailadres achter en jij bent de eerste die het weet!

   Blijf op de hoogte:

   Copyright 2021 - 2023 Gilwell in Nederland